Klantcontact Arbeidsmarktanalyse Q2 2020

Klantcontact Arbeidsmarktanalyse Q2 2020

Yource Klantcontact Arbeidsmarktanalyse Q2 2020
Yource Klantcontact Arbeidsmarktanalyse Q2 2020

Thuiswerken in de klantcontact branche was voor de uitbraak van het coronavirus niet vanzelfsprekend. De intelligente lockdown heeft organisaties echter laten zien dat klantcontact goed uitgevoerd kan worden vanuit huis, terwijl men voorheen over het algemeen dacht dat dit op deze schaal onmogelijk was. Binnen de gehele klantcontact branche zullen medewerkers in de toekomst hierdoor meer keuzevrijheid krijgen in hun werklocatie. Technologie en planning spelen hierbij een belangrijke rol waarbij processen moeten worden ingericht om een effectieve samenwerking, goede communicatie en de werkzaamheden zowel fysiek als virtueel mogelijk te maken.

Het internationale HR-onderzoek van Gartner onder ruim 5.000 medewerkers uit verschillende branches toont aan dat 41% van de respondenten ook na de coronacrisis gedeeltelijk wil blijven werken vanuit huis. Dit is een ontwikkeling die ook in de klantcontact branche zichtbaar is. Uit intern onderzoek van Yource onder haar medewerkers in de klantcontact branche geeft 67,1% van de respondenten aan afwisselend vanuit huis en op locatie te willen werken in de toekomst en staan daarmee zeer positief tegenover een hybride vorm van werken.

Nu veelvuldig thuiswerken tot het toekomstperspectief behoort, zijn er binnen de klantcontact branche een aantal factoren waar rekening mee gehouden moet worden. De klantcontact branche is typerend voor het sterke onderlinge contact onder medewerkers waar het onderlinge contact ook een grote bijdrage levert aan het werkplezier. Uit het onderzoek van Yource komt duidelijk naar voren dat medewerkers het contact met collega’s missen tijdens het thuiswerken. Een hybride vorm van werken zal hiervoor een perfecte uitkomst bieden. Medewerkers kunnen thuis flexibel aan de slag, maar blijven toch met elkaar in contact door ook af en toe op locatie te werken.

Ondanks dat veel organisaties zich weer richten op de toekomst en het klantcontact inrichten op basis van de anderhalve meter richtlijnen, geeft het UWV aan dat veel organisaties nog steeds omzetverlies lijden en de personeelsbehoefte nog niet op het oude niveau is. In het tweede kwartaal van 2020 is de impact van het coronavirus pas goed zichtbaar in de arbeidsmarktcijfers. Uit cijfers van Jobdigger blijkt een daling van -28,5% in het aantal vacatures in de klantcontact branche. Het aantal klantcontact vacatures komt daarmee in het tweede kwartaal van dit jaar uit op 4.844 vacatures. De laatste keer dat het aantal klantcontact vacatures onder de 5.000 vacatures kwam, was in het tweede kwartaal van 2016.

Download hier de klantcontact arbeidsmarktanalyse van Q2 2020 voor meer informatie over de arbeidsmarkt en de impact van corona binnen klantcontact.

More information about our services

Would you like to know more about our customer contact solutions? Feel free to contact us for more information.

Get in touch

Do you have a question? We are here to help you!

service@yource-group.com

+3188-9687231